6, v.1Características hidráulicas de uma moto-bomba de diafragmaCaracterização energética de biomassas amazônicas índice de autoresíndice de assuntospesquisa de trabalhos
Home Pagelista alfabética de eventos  

Encontro de Energia no Meio Rural
Agrener


Resumo

STECKELBERG, Claudia., ANDRIETTA, Maria da Graça Stupiello. e ANDRIETTA, Sílvio Roberto. Caracterização da biomassa isolada de processos fermentativos de produção de etanol para uso como biocombustíveis. In Anais do 6. Encontro de Energia no Meio Rural, 2006, Campinas (SP, Brasil) [online]. 2006 [citado 18 Abril 2024]. Disponível em: <http://www.proceedings.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=MSC0000000022006000100034&lng=pt&nrm=iso> .

This study has had the purpose of enhancing the knowledge on the dominant strains of ethanol fermentation process biomass to use as biofuel. The attributes studied were: numerical taxonomy (GRIFFITS, 1981) and fermentative performance. The results have showed that all strains have presented good fermentative characteristics. All strains have been classified as Saccharomyces. In this genus were found the follow species: chevalieri, coreanus cerevisiae. If the classification according BARNET (1992) is considered, all of them are representative of S. cerevisae.

Palavras-chave : Etanol; biomassa; levedura; fermentação alcoólica; taxonomia numérica.

        · resumo em português     · texto em português     · pdf em português